Porady,  Przy Kawie

Rok ogrodnika – październik

W domu

Kwiaty doniczkowe

W ogrzewanych mieszkaniach gatunki lubiące wilgoć wymagają zraszania. Można zastosować elektryczny nawilżacz powietrza lub wieszać na grzejnikach pojemnika z wodą. Rośliny weszły już w stan spoczynku, więc rezygnujemy z nawożenia. O tej porze porze roku nie przesadzamy też roślin, ponieważ z trudem odbudowują one system korzeniowy.

Rośliny balkonowe

W skrzynce lub donicy możemy założyć przenośny ogródek z roślin cebulowych. Pojemnik wypełniamy podłożem (najlepsza jest ziemia ogrodowa zmieszane z kompostem i korą w proporcji 1:1:1, z niewielkim dodatkiem piasku). Cebule sadzimy w odległości 3-5cm od siebie i 1,5-2cm od brzegów pojemnika, na głębokości równej ich trzykrotnej wysokości. Przygotowany pojemnik ustawiamy w chłodnym miejscu (5-8°C) albo na balkonie (okrywając go ze wszystkich stron warstwą papieru, szmat, styropianu czy jedliny), lub dołujemy w ogrodzie. Usuwamy rośliny z skrzynek balkonowych, a pojemniki czyścimy i chowamy, by nie niszczały na mrozie. Ziemię możemy wysypać na kompost lub na grządki (nie nadaje się ona do skrzynek na przyszły rok).

W ogrodzie

Rośliny ozdobne

Wykopujemy z ziemi cebulki roślin, które nie zimują w ogrodzie, takich jak np. galtonia, tygrysówka, ismena i eukomis. Po osuszeniu przechowujemy je w chłodnym, dobrze przewietrzanym pomieszczeniu. Można jeszcze sadzić drzewa i krzewy ozdobne (np. róże). Kopczykujemy przed nadejściem mrozów róże, hortensje, powojniki, budleje, ketmię syryjską, glicynię, milin, klon palmowy. Nasadę pędów tych roślin obsypujemy ziemią lub korą do wysokości 20-40 cm. Jeśli nawet przemarzną gałęzie, na wiosnę roślina odbije z dolnych, zabezpieczonych kopczykiem części.

Warzywa

Zbieramy większość warzyw. Te, które są dobrze wyrośnięte i zdrowe, przeznaczamy do przechowywania. Z pustych zagonów usuwamy chwasty wieloletnie, rozkładamy obornik (4-6 kg/m²) oraz nawozy fosforowe i potasowe (około 5 dag/m²) i przekopujemy na głębokość 30 cm. Ziemi nie grabimy.

Drzewa i krzewy owocowe

Aby ograniczyć rozprzestrzenianie się chorób grzybowych, wygrabiamy liście, zbieramy z drzew zaschnięte oraz zgniłe owoce i wszystko palimy lub zakopujemy głęboko w ziemi. Sadzimy drzewa i krzewy owocowe. Drzewka powinny mieć co najmniej 120cm wysokości, prosty pień o średnicy 1,2cm (mierzonej 30cm od nasady korzenia) i przynajmniej cztery korzenia o długości ponad 20cm. Rośliny umieszczamy w dołkach o średnicy 50-60cm i głębokości 40-45cm, zasypujemy ziemią i dobrze podlewamy. Na koniec wokół nasady pnia usypujemy kopczyk wysokości około 30 cm, który ochroni drzewka przed przemarznięciem. Młode egzemplarze zabezpieczamy przed mrozem, owijając ich pnie słomą, tekturą falistą lub kilkoma warstwami gazet. Starsze drzewa i krzewy owocowe zasilamy nawozami fosforowymi i potasowymi lub tzw. mieszankami jesiennymi.