Chcesz cieszyć się pięknymi kwiatami w domu, czy w ogrodzie czy też maksymalnie wykorzystać swój przydomowy warzywnik? Warto poświęcić im trochę czasu, a z pewnością odwdzięczą się Tobie ciesząc nie tylko oczy. Każda roślina ma swój optymalny termin sadzenia. W innym czasie sadzimy rośliny cebulowe kwitnące wiosną, a w innym kwitnące latem. W różnych terminach wysiewamy rośliny jednoroczne, dwuletnie czy byliny. W jeszcze innym terminie należy pomyśleć o zimie przygotowując już wcześniej swój przydomowy ogródek. Sprawdź zatem jakie zabiegi pielęgnacyjne powinieneś wykonać w sierpniu.
Koniec sierpnia to czas, kiedy przygotowujemy rośliny zwolnienia wegetacji. Zmniejszamy nawożenie, aby rośliny zwolniły tempo wzrostu. Niektóre gatunki, jak hipeastrum (zwartnica) potocznie, choć błędnie zwana amarylisem, ismena (błonczatka), czy sprekelia (zwana też lilią Jakuba). Tych roślin już nie podlewamy, aby weszły w okres spoczynku. Rośliny zielone również rzadziej nawozimy.
Ze zdrowych i dorodnych pędów pelargonii możemy pobrać sadzonki i ukorzenić je, aby przed zimą zdążyły się rozrosnąć.
Jeżeli kondycja roślin balkonowych nie jest najlepsza, pomyślmy o zmianie aranżacji. To czas kiedy na naszych balkonach powinny zagościć wrzosy, astry (Marcinki), hebe. Pamiętajmy, aby nie przesuszać podłoża.
Co cztery – pięć lat wykopujemy rośliny cebulowe – szafirki, tulipany, narcyze, czy lilie. Zdrowe nieuszkodzone cebule pozostawiamy do osuszenia, w zacienionym przewiewnym miejscu. Wyjątkiem są tu – lilie, które sadzimy zaraz po wykopaniu. Możemy pokusić się o rozmnożenie ich przez oddzielenie zewnętrznych łusek. Urywając łuskę z częścią korzenia. Wsadzamy do skrzynki z wilgotnym podłożem.
Sierpień to czas kiedy najczęściej pojawia się biały mączysty nalot na roślinach – to objawy mączniaka – choroby grzybowej, która może zupełnie zniszczyć roślinę. Bardzo wrażliwe na tą chorobę są astry jesienne (Marcinki) , pysznogłówki. Gdy zauważymy pierwsze objawy należy opryskać chore egzemplarze – fungicydem.
Druga połowa sierpnia to czas na ostatnie cięcie roślin zimozielonych – bukszpanów, żywotników, cisów. To też czas na rozmnażanie byliny przez podział – aby zdążyły ukorzenić się przed przymrozkami. Dzwonek – karpacki, brzoskwiniolistny, skupiony, Poszarskiego, dalmatyński. Floksy – szydlasty, wiechowaty. Ostróżki, rojniki, pierwiosnek gruziński, pysznogłówki…
Nowo posadzone krzewy zimozielone – iglaste i liściaste obficie podlewamy i – o ile to możliwe – cieniujemy jutą , agrowłókniną czy niezbyt grubym papierem.
Wysiewamy rzodkiewkę , sałatę i koper na jesienny zbiór. Wysiewamy rośliny motylkowe (łubin, wykę, koniczyna) z przeznaczeniem na nawóz zielony. Rośliny motylkowe żyją w symbiozie z bakteriami wiążącymi wolny azot z powietrza, co wzbogaca glebę w ten pierwiastek.
W miarę potrzeb zbieramy warzywa z wiosennych zasiewów i nasadzeń. Przeznaczamy je do bezpośredniego spożycia czy też na przetwory.
Po zakończeniu zbioru malin, wycinamy przy samej ziemi pędy, które owocowały. Po zebraniu owoców prześwietlamy też korony wiśni i czereśni ( wycinamy około 20 proc. gałęzi).
Zbieramy gruszki, jabłka i śliwki. Sierpień to najlepszy termin sadzenia i rozmnażania truskawek i poziomek. Ze starszych krzaczków ścinamy liście (na wys. 6-7 cm nad ziemią) i usuwamy rozłogi, aby pozbyć się ewentualnych chorych liści i zapobiec ich gniciu. Jeżeli bryła korzeniowa zaczyna wystawać ponad powierzchnię gleby podsypujemy krzaczki ziemią.