Przedstawiamy kolejną garść porad dotyczącej pielęgnacji roślin, kwiatów, warzyw i krzewów ozdobnych. Podpowiadamy, jak. zadbać o nasz ogród w lipcu, co przesadzić, przyciąć , nawieźć i chronić przed słońcem.
W upalne dni słońce może uszkodzić rośliny stojące na parapetach południowych i południowo-zachodnich okien. Trzeba je odsunąć od szyby lub osłonić papierem.
Regularnie nawozimy kwiaty. Pamiętamy przede wszystkim o surfiniach, które są wyjątkowo „żarłoczne”. Najlepiej używać nawozów przeznaczonych specjalnie dla nich.
Kwiaty dwuletnie wysiane w czerwcu po kilku tygodniach wymagają pikowania. Sadzimy je pojedynczo co kilkanaście centymetrów na zagonie zapasowym lub od razu na miejscu stałym. Dzielimy kępy irysów, peonii i innych bylin, które już przekwitły. Przed wysadzeniem pędy skracamy o 2/3.
Przynajmniej raz na miesiąc strzyżemy żywopłoty, najlepiej w pochmurny dzień, aby słońce nie poparzyło świeżo odsłoniętych liści.
Usuwamy przekwitłe kwiaty róż, obcinając je razem z jednym, dwoma liśćmi. Wycinamy też dzikie pędy wyrastające u nasady.
Ciągle jeszcze można wysiewać buraki na zimowe przechowywanie oraz warzywa przeznaczone do spożycia jesienią, czyli fasolkę szparagową, koper, szpinak i sałatę masłową. Obserwujemy i systematycznie usuwamy boczne pędy pomidorów, a pod koniec miesiąca ogławiamy je tak, by pozostawić dwa, trzy liście nad ostatnim kwitnącym gronem.
Zaschnięty szczypior świadczy o tym, że cebula dojrzała. Wtedy trzeba ją zebrać i podsuszyć kilka dni na powietrzu, a następnie przenieść do przechowalni. Czosnek zbieramy, zanim jego szczypior całkiem zaschnie, aby główki nie rozpadły się przy zbiorze.
Aby zapobiec łamaniu się gałęzi drzew, trzeba podpierać te, na których jest bardzo dużo owoców. Po zakończeniu zbiorów truskawek usuwamy ściółkę. Liście dwu-, trzyletnich krzaczków ścinamy 5-7 cm na ziemią, palimy je, a międzyrzędzia odchwaszczamy. Sadzimy też nowe krzaczki. Rośliny wytwarzają teraz pąki kwiatowe na przyszły rok, zawiążą ich więcej, jeśli będziemy je nawozić i obficie podlewać.
Nadal co dwa tygodnie opryskujemy drzewa i krzewy przeciwko chorobom grzybowym.
Wycinamy część letnich pędów winorośli, które nie owocują, a pozostałe skracamy nad szóstym, ósmym liściem. Pędom owocującym przycinamy końcówki.
Kosimy go raz w tygodniu, regularnie podlewamy (najlepiej rano lub wieczorem) i co miesiąc nawozimy mieszanką wieloskładnikową.